torstai 17. syyskuuta 2015

pitäiskö vielä yrittää vaiko jo luovuttaa?


Nyt olisi sopiva aika katsastaa missä ollaan menossa koirien kanssa, ihan liike kerrallaan.
Taigan kans tokossa tosiaan se TK1 on yhden ykkösen päässä. Kuulostaa varmaan että ei muutaku kokeeseen ja siinähän se. Mutta kun uusissa säännöissä se paikkamakuu on kerroin 4. Ja kun se epäonnistuu on sama lähteä kotiin, ykkösestä ei siinä vaiheessa tietoakaan. Vaikka sitä on treenattu ihan järkyttävästi ei se sielä rivissä vaan pysy. Tuntuu ihan siltä että Taiga kyllä tietää että sielä pitää pysyä, se ei koskaan lähde minnekkään kun nousee vain ylös ja liikkuu korkeintaan 2 askelta ja istuu siihen. Loppu vaiheilla saattaa vielä mennä maahan mutta nollillehan se siinä vaiheessa on jo mennyt. Vaan se nouseminen johtuu siitä että sitä vaan kertakaikkiaan pelottaa niin paljon. Treeneissä se ei koskaan ole päässyt rivistä pois minun luokse sillä että itsekseen nousee. 
Paikkamakuuta on treenattu nyt sillä tavoin että koiralla on liina ja sen takana liinasta kiinni pitäen seisoo joku mahdollisimman vieras ihminen Taigalle. Kun koira nousee on takana seisova käskenyt sen maahan niin että asia kans perille menee. Kyllä se sitten sinä päivänä pysyy mutta seuraavana päivänä on koira taas unohtanut kaiken. 
Toisaalta tuntuu että onko sitten kuitenkaan oikein pakottaa sitä olemaan pelon keskellä? Entä jos se joku kertaa pakenee kehästä pois ihan vain kun sitä pelottaa. Tämän takia olen siis pistänyt mietintään myös sen että jos siirryttäisiin nyt avoimeen ilman sitä TK1. Minusta tuntuu väärältä pakottaa koiraa siihen mikä sitä oikeasti pelottaa. Mitä mieltä te olette? Yritetäänkö sitä yhtä ykköstä alokkaasta vielä vai mennäänkö avoimeen ilman sitä TK1? Kertokaa oma mielipiteenne ja miten itse tekisitte.

Avoimen luokan liikkeet ovat meillä melko hyvälläkin mallilla;

Paikalla istuminen: Istuminen Taigalle varmasti huomattavasti helpompi ku se yleensä istuu ne paikkamakuutkin. Ja ykkönen on vielä mahdollinen vaikka tämä nollille menisi sillä liike on kerroin 3. 

Seuraaminen: on Taigalla nyt ihan hyvä. Sen kontaktia saatiin Johanna Nivalan vinkkien avulla ylemmäs ja ylimääräinen vilkuilu seuraamisessa ja perusasennossa on myös vähentynyt tai oikeastaan voi sanoa että loppunut kokonaan. Ainoa mitä pitää vielä hitusen saada paremmaksi on se täyskäännös.
Seisominen seuraamisen yhteydessä: Osaa. Stoppaa tosi hyvin eikä liiku käskyn jälkeen kyllä yhtään.
Luoksetulo: Tosi nopea nykyään eikä enää yritäkkään sivulle. Edestä sivulle siirtyminen vaan tahtoo jäädä hieman vinoksi mutta eipä tuomarit ainakaan vielä ole mitään siitä sanonut.
Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Maahanmeno varmaan Taigan vahvimpia liikkeitä mutta istuminen vaatii vielä ihan pienen käsimerkin. Treenataan tätä nyt ahkerasti niin päästään siitä pienestäkin käsimerkistä eroon.
Lähettäminen määrätylle paikalla ja maahameno: Ruutua ollaan muutamisen kerran treenattu tyylillä että palkkakuppi on ruudussa ja koira 15metrin päässä perusasennossa. Lähetän sen ruutuun ja käsken siellä maahan. Kun koira maassa joko minä tai apuohjaaja avaa kupin ja koira saa palkan. Opetan Taigalle siis suoraan maahamenon.
Noutaminen: Noutaahan se mutta hieman kehnosti. Paljon lisää varmuutta ja vauhtia tarvittais mutta alkaa taidot jo ohjaajalta loppua. 
Kauko-ohjaus: Varmasti Taigan varmin liike. Vielä kun ei avoimessa seisomista ole on tämäkin helppo, vielä...
Estehyppy: Myös todella hyvä. Tämähän ei muutu alokkaan hypystä ollenkaan.
Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon: Kiertäminenkin on melko hyvällä mallilla ja hyvässä vireessä kiertää oikeasti kovalla vauhdilla.

Sitten Havukka-ahon treenianalyysin vuoro! 
Havu on kehittynyt kyllä kaikessa supernopeesti ja sen kans on tosi kiva tehdä kaikkea mitä ikinä tehdäänkään. 
Perusasento: on tosi hyvällä mallilla! Hakee itse jo paikkaa eikä tarvitse enää kovinkaan paljoa käsiapua vaikka ihan oikealle paikalle pitää vielä hiukan ohjata. Tietää kuitenki jo mitä 'sivu' meinaa.
Seuraaminen: Imuttamalla tosiaan mennään mutta hyvällä mallilla tämäkin. On kokoajan suora eikä ollenkaan liiku turhia ja pitää paikkaa hyvin. 
Istuminen: Osaa istua käskystä ja liikkeestä istumisetkin jo tosi nopeita!
Maahanmeno: Osaa tekniikan hyvin ja liikkeestäkin tekee hienosti. Ei vaan hirveästi tätä tehdä kun takajalat vieläkin vähän liian suuret eikä se oikein 'mahdu' menemään maahan asti kunnolla.
Seisominen: Ei ihanhirvittävästi olla tätä tehty mutta jonkun verran kuitenkin. Seisoo hienosti vaikka hieman tarvii apuja.
Luoksetulo: Pystyn jättämään hetkeksi paikalleen ja pysyy kyllä, tulee vauhdilla. Hienosti istuu eteen vaikkakin välillä tulee trömäämällä. Edestä sivulle siirtymisetkin on alotettu treenaamaan ja hienosti se on senkin hoksannut.

Mitäs muuta me on tehty? No jälestetty ja leikitty ainaki. Jälkiä se ajaa kyllä tosi hyvin. Rauhassa ja vetämättä mutta kuitenkin innokkaasti ja vietikkäästi. Aika hyvin syö joka askeleelta lukuunottamatta pieniä poikkeuksia kun välillä muutama ruoka jää sinne tänne. Suoraa ollaan tähän asti tehty ja pisimmillään n.110 askelta.
Leikin kanssa sen verran että osaa irrottaa ja tietää mitä 'irti' meinaa. Irrotuksen jälkeen jää odottamaan ja heti kun 'zip' niin hyppää kyllä heti takaisin leluun. Upea koiran alku jota ohjaaja ei toivottavasti pilaa!

10 kommenttia:

 1. Jos olisin sinun tilanteessasi, varmaankin yrittäisin vielä, mutta jos ei alkaisi ollenkaan toimia niin siirtyisin avoimeen.
  On ne kyllä nättejä <3 :D

  VastaaPoista
 2. Jos on tarkotus jatkaa tokoa pidemmälle niin se paikkamakuuhan tulee ylemmissä luokissa joka tapauksessa vastaan. Että sinäänsä se ois hyvä saada kuntoon. Jos ei oo tavoitteita pidemmälle niin ite varmaan menisin avoon, enkä kiusais koiraa makuulla.

  Uusi lukija enkä oo hirveesti vanhoja postauksia selannut, mutta mikä Taigaa siis paikkamakuussa pelottaa? Onko sille sattunut siellä jotain? Ootko yrittänyt lähteä opettamaan alkeista asti uudestaan tai helpottanut niin että saisit sen ahdistuksen pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo minulla tulikin mieleen että voittajassa ja evlssä se taas on. Tosin en tiedä sitäkään että tähdätäänkö/yritetäänkö koskaan avoimesta eteenpäin.

   Taigan päälle on käynyt niin moni eri koira ja sitä on tikattu monesti näiden episodien yhteydessä että siitä on tullut vain niin epävarma vieraita koiria kohtaan ja näin siellä paikkamakuurivissä sitä pelottaa vieraat koirat kamalasti.
   Ei olla mitenkään erityisesti alettu uudestaan opettamaan. Vieraiden koirien kans sitä pitäisi treenata mutta hieman mahdotonta saada vieraita koiria riviin niin useasti kun pitäisi:/

   Poista
 3. Että ku mää en edelleenkää osaa sanoa mitään muuta tohon paikkamakuuseen ku reeniä vaa iha rutosti, mutta sekään ei nähtävästi taikulla auta :O Kyllä ite varmaan vielä koittaisin TK1.

  VastaaPoista
 4. täytys saaha koiralle luottoa ja varmuutta lisää, että paikka makuussa on turvallista olla vaikka niitä vieraita koiria onkin jne. tosin en sano, että se mitenkään helpooa on... Sit ite varmaa lähtisin ehkä jotain siihen suuntaan, että aivan vieraiden koirien kaa reenaisin ja lähtisin ihan 10 sekunnista eli aika takapakkia alkuun ja siitä pidentään. Ja tosiaan henna sano jo sen mitä ite olin aatellu, että se paikka makuu tulee ylemmissä vastaan kans eli oishan se hyvä saaha kuntoon.

  Ja jaksan hämmästellä kuin rutsin iso tuo Havu jo on o.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täytyis. Mutta sitte tuntuu että aika ei oo siinä se juttu. Toki ehkä tuollakin tavalla se voisi auttaa mutta sehän pysyis siellä varmasti 3päivää jos sitä ei vaan pelottaisi eli niinkuin sanoit täytyis saada sitä luottoa ja varmuutta. Ja niinkuin Hennalle vastasinkin että lähes mahdotonta saada täysin vieraita koiria koskaan treeneihin saatika sinne riviin niin usein kun tarvitsisi.
   Ja niin, siellähän se taas tulee mutta jos ei avoimesta pidemmälle tähdätä..

   Hah, pikkurääpäle:3

   Poista
 5. Mä lähtisin ny treenaamaan sitä paikkamakuuta ihan uusiks alkeista. Ottaa häiriötekijöiksi ekaks ihan tuttuja koiria ja sitä et ne vaikka saa leikkiä omistajan kanssa jne olla "vapaalla" siinä kun taiga on paikallaan. Sitte vaan paljon hyviä kokemuksia vieraista. Unohtaisin sen kisaamisen tarpeen siihen asti että se paikkamakuu on täysin varma. Jos koira pelkää makuussa niin luultavasti pelkää istumassakin.

  Jos kuitenkin taiga pysyy istualtaan hyvin vieraiden kanssa eikä pelkää niin alkaisin epäileen myös jotain et onko se makaaminen ikävää, joku paikka kipeenä tms. Pysyykö yksin makuuasennossa hyvin jne. Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuossa juuri tuotakin että kisaaminen nyt sivuun ja keskitytään siihen että se paikkamakuu saataisiin kuntoon. Tuo on ehkä ihan hyvä tapa ja pitää varmaan kokeillakkin. Kiitos vinkistä!

   Yksin ollessaan ja esimerkiksi Pipan samalla treenatessaan pystyn makuuttamaan vaikka sen 10minuuttia eli en usko sen olevan kipua, vaikka mistä sitä tietää. Sen kyllä rivissä näkee kun ensin vilkuilee paljon vieruskoiria ja sitten nousee. Kiitos!

   Poista