maanantai 19. lokakuuta 2015

vastauksia teidän kysymyksiinMiten päädyit saksanpaimenkoiraan ?
-Itseasiassa en itse rotua päättänyt. Äiti on pikkutytöstä asti haaveillut saksanpaimenkoirasta ja sitä myöten 2009 Sara tuli meille. Sitten minulle tuli Taiga ja sillä linjalla ollaan pysytty. Luulempa että vaikka ensimmäinen koira olisi ollutkin jokin ihan muu niin silti minulla tällä hetkellä olisi saksanpaimenkoiria.

Asia, jossa olet mielestäsi onnistunut parhaiten koiriesi kanssa ?
 -Tää on aika hankala. Oon oikeesti tosi huono arvostaan omaa työtä missään asiassa. Mutta jos se on onnistumista niin ottanu opiksi virheistä ja esimerkiksi Havun kanssa tehdä asioita erillailla kun Taigan.


Tärkein asia, mitä koirasi ovat sinulle opettaneet ?
-Pakottamalla mikään ei ainakaan onnistu. Taiga on kuitenki niin pehmee koira että pakottamalla sitä ei kyllä saa toimimaan. Myös kärsivällisyyttä ovat opettaneet ku miulla on itellä kyllä maailman huonoin kärsivällisyys. Lisäksi se että kun luottaa koiraan niin myös se luottaa sinuun ja silloin kaikki sujuu huomattavasti helpommin.

Jos koirasi osaisivat puhua, mitä ne sanoisivat ?
-Varmaan melko usein yrittäisivät ainaki puhua mulle järkeä, kheh. Mutta varmaan valittaisivat nälkää ku eiväthän ne koskaan saa ruokaa tai jotain muuta vastaavaa:p Oishan se hyvä jos ne osais kertoa esimerkiksi kivuistaan.

Mikä rotu, jos ei saksanpaimenkoira?
-Belgianpaimenkoira malinuaassi tai lyhytkarvainen hollanninpaimenkoira. Tänä vuonna ajattelin että tänä kesänä tai ens kesänä minulle tulee malinoissi, mutta sitten taas saksalaiset valloitti ja sitte tuliki Havu.

 Kuinka korkea Havu on?
-En löytänyt mittaa vaikka kuin etsin mutta tällä hetkellä se on arviolta n.50cm. Ehkä vähän alta sen.

Onko Havu ollut helppo vai vaikea pentu?
-Helppo ja vaikea. Mutta ehkä enimmäkseen ihan helppo. Se on oppinu tosi hyvin sisäsiistiksi ja se muutenkin oppii asioita nopeasti. En ehkä sano vaikeaksi mutta ärsyttäväksi tavaksi kaiken tuhoamisen ja minun saalistamisen.. Mutta pääosin on kyllä ollut helppo pentu ja jo nyt näyttänyt hienoa potentiaalia harrastuskoirana.

Parhaat asiat koirissasi?
-Taigassa sen helppous. Se on oikeasti tosi helppo koira jonka kanssa voit vaan mennä joka paikkaan vaikka ilman sitä remmiä eikä sitä pahemmin mikään kiinnosta. Sen innokkuus tehdessä ja halu tehdä ihmisen kanssa. Se mielellään tekee hommia ihmisen kanssa ja yrittää kyllä aina parastaan.

Havussa taasen aktiivisuus ja saalisviettisyys. Niinkun olen maininnutkin välillä tuntuu että molempia on koirassa ihan liikaakin, vaikka eihän positiivisia asioita voi olla liikaa;). Se on myös tosi nopea oppimaan eikä tarvitse yhden asian oppimiseen miljoonaa toistoa. 

Pipassa sen hieno tekeminen sitte ku sitä huvittaa tehä. 


Mitkä asiat miellyttävät eniten ulkonäöllisesti koirissasi?
-Pipassa ja Havussa tottakai käyttölinjaisen nätti rakenne. Ja tykkään harmaasta myös värinä koiralla. Taiga on näyttölinjaiseksi melko suoraselkäinen ja muutenki nätti koira. 

Aijotko alkaa isona kasvattamaan jotain koirarotua? Mitä?
-Haavenani olisi alkaa kasvattamaan käyttösaksalaisia, tosin hyvin pienimuotoisesti. Jossain vaiheessa käyn kasvattajan peruskurssin ja anon kennelnimeä 18-vuotiaana mutta tosiaan niinkuin sanoin niin hyvin pienimuotoisesti ja harkitusti.

Voisitko ottaa itsellese seka -tai näyttelylinjaista koiraa?
-Taigahan on näyttökoira mutta jos nyt/tulevaisuudessa niin en. Kyllä nyt ollaan ja pysytään käyttökoirissa.

Ovatko koirasi sinulle ystäviä vai harrastuskavereita?
-Tämä on kyllä kysymys joka varmasti jakaa mielipiteitä moneen suuntaan mutta en itse ehkä sanoisi koiria sillä tavalla ystäviksi. On ne rakkaita mutta ei niitä minulla olisi jos niiden kanssa en mitään tekisi. Ennemminkin sanoisin että ne on rakkaita harrastuskavereita. 

Olisiko sinulla koiria jos et harrastaisi niiden kanssa mitään?
-Tuohon toisaan yleämpänä jo vastasinkin mutta ei. En itselleni ottaisi koiraa vain kotikoiraksi. Eikä rotuni ole jalostettu millään tavalla koti- tai seurakoiraksi.

Kuinka monta koiraa kerrallaan olisi ihan maksimi?
-Riippuu vähän missä asuu. Jos asuisin kerrostalossa tai rivitalossa niin kaksi ehdottomasti. Jos taas asuisin maalla ja minulla olisi kennelrakennus/kenneltalo niin 4.

Tarhassa vai sisällä?  
-Harrastuskoiran kohdalla/omakohtaisesti sanon että tarhassa.

Haluatko isona kaikki koirasi asumaan sisälle vai tarhaan?
-Tarhaan, ehdottomasti. Isona rakennan pihalleni kenneltalon jossa jokaisella koiralla on oma tarha ja sisätila.
Mikä rodussasi (käyttis) on parasta?
-Rakenne ja terveys. Aktiivisuus ja potentiaalisuus eri harrastuslajeihin.

Mitä vaatisit käyttissakun omistajalta?
-Sanoisin että itseltäkin sitä aktiivisuutta ja halua tehdä koiran kanssa ja kouluttaa se yhteiskuntakelpoiseksi. Täysin kouluttamattomana sohvaperunana käyttösaksalainen ei välttämättä ole parhain eikä ehkä turvallisinkaan vaihtoehto. 

Millaiselle ihmiselle suosittelisit sitä?
-Ihmiselle jolla on intoa harrastaa ja kouluttaa vaikka koira olisikin vähän vaativampi kuin se edellinen. Näen kaikki käyttökoirat harrastuskentillä en sohvalöhöttäjinä.


Omistat vain narttukoiria, miksi?
-Ensimmäinen oli narttu syystä tai toisesta ja Taigahan tuli sijoitukseen alunperin mutta huonon terveyden vuoksi ei koskaan pentuja tehnyt. Pippakin oli narttu syystä tai toisesta ja sitte tuliki Käki joka onkin uros. Aluksihan oli tarkoitus että minun seuraava on uros mutta terrierin kans ei toista urosta oikein voi ottaa ja sitten sattuikin kohdalle Havu joka taas sattui olemaan narttu. Mutta seuraava koirani (Havun pentu) tulee olemaan uros ja jos pentueesta löytyy niin suurin ja mustin uros. Eli mitään erikoista syytä ei ole siihen että kaikki saksalaiset on narttuja. Taiga ja Pippahan kylläkin on leikattuja.

 Voisitko joskus ottaa uroskoiran?
-Tuossa kerroinkin että kyllä ja seuraava koira onkin uros. 

Lemppari koiraharrastuslajisi?
-IPO/suojelu. Vaikken tähän mennessä sitä ole sen enempää tehnytkään niin toivon että Havusta on tähän lajiin. Ensimmäinen oma pipokoira.

Mikä on mielestäsi sopiva määrä koiria (omakohtaisesti)?
-Ylempänä tosiaan kerroinkin mutta riippuu siis siitä millaiset on asumaolosuhteet. Kaupungissa se 2 ja maalla, kenneltalossa 4.

Onko lajia jota et kuvittelisi harrastavasi koiriesi kanssa?
-Koiratanssi, rallytoko, näyttelyissä käyminen, koirafrisbee, flyball, mitkään vinttikoirien juoksukisat, noutajien/spanieleiden/kanakoirien eri kokeet (en kylläkään tiedä onko nää erityisesti lajeja) ja metsästys. Siinä nyt pääpiirteittän lajeja jotka ei vaan yhtään oo sellasia mitä harrastaisin. Oikeastaan ja ainoastaan palveluskoiralajit ovat sellaisia mitä harrastaisin. 

Mikä rotu on sellainen jota et ottaisi ikinä?
-Lyttykuonot. Vinttikoirat. Metsästyskoirat. Näitäkin on kyllä sellainen lista. Mutta tosiaan kaikista eniten sairaat saavat kyllä minun osalta jäädä kasvattajalleen.

Onko jotain pikkukoirarotua jonka voisit ottaa?
-En tiedä oisko julmaa vastata että ei. Mutta en vaan oo ollenkaan pikkukoiratyyppiä mutta jos harrastaisin agilityä edelleen aktviisesti niin sheltti ois sellanen minkä voisin itellä kuvitellakki.

Mikä Taigassa on parasta?
-Ylempänä taas tulikin mutta sen helppous ja tekemisen halu. 

Entä Havussa ja Pipassa?
-Aktiivisuus ja saalisviettisyys. Kirjoitin näistä ylempänä hieman pidemmästi.

Mitä arvostat jokaisessa koirassasi?
-Arvostan niitä asioita mitkä ovat niissä parasta. Ylempänä niitä lukeekin. 

Mitä koirarotua et voisi kuvitella itselläsi?
-En oikeastaan voisi kuvitella itselleni mitään muutaku luupäisiä paimenkoiria. 


Vahvuutesi Taigan, Havun ja Pipan kanssa?
-Tää on kyllä oikeesti ihan sika vaikee enkä oikeesti tiiä:D

Voisitko kuvitella omistavasi jonkin pikkukoiran?
-Tähänki jo ylempänä vastasin mutta suoraan ja yksinkertaisesti en. En silti ole niitä vastaan tai vihaa niitä, en vain itselleni sellaista ottaisi. Hyvin koulutettuinahan nämäkin ovat hienoja!

Mitkä sinulle vieraat koiraharrastukset kiinostavat sinua?
-Entiedä miten luokitellaan minulle vieraat lajit? Mutta jos vaikka sellaiset mitä en ole itse kokeillut/harrastanut niin vepe. Sitä kiinnostaisi joskus kokeilla!
 
Jos ette olisi päätyneen saksanpaimenkoiriin, niin minkälisiä koiria teillä luultavammin olisi nyt?
-Varmaan malinuaita. Ja mulla varmaan ois sellanen lyhytkarvane holskuki. Paitsi että mulla kyllä ois suunnillee puoltoistavuotias bortsu tällä hetkellä jos Rinsessa olis lähtenyt jo sillon keväällä 2014 niinkuin se meinasi lähteä. Paitsi että olihan meillä sillonki jo Taiga ja Pippa +Saraki ollu.


Minkälaisia/minkä merkkisiä takkeja sulla on?
-Hah, ompa jotenki hassua että joku kysyy tällästä mutta sitähän sai kysyä mitä vaan!
Mulla tosiaan takkeja melko paljonki mutta käytän niistä vaan muutamaa... Muttajoo mulla on sini/harmaa Helly Hansenin kuoritakki jota piän yleensä treeneissä. Sitte ostin Lahesta pinkin Skifin tuulitakin joka pitää 5000mm vettä. Lisäksi käytän yleensä koulussa äitin mustaa Rukan kuoritakkia. On mulla myös muutama merkitön tuulitakki jota käytän niin treeneissä ku tallilla.
Toppatakkeja mulla on musta Catmandoon joka on mulla yleensä vaan tallilla. Koulussa käytän sitte Kilmanock AIR-FLO 5000 toppatakkia joka on tollanen kelta/musta/pinkki. Voi mulla vielä jotain takkeja olla jota en ees muista:D
Haaveilen tälläsestä Canada Goosen toppatakista mutta hintalappua katsoessa se saa aina jäähä hyllylle... Ehkä vielä joskus!

10 kommenttia:

 1. Kiva postaus! En oo sun blogia kovin pitkään seurannu (kesän alusta oisko?????), joten kuka on Käki? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Joo, en ookkaan meijjän Käkistä blogin puolella vielä(kään..) kertonut mitään mutta se on miun pikkusiskon tulevaisuudessa agility ja näyttelykoira, sieläkarvainen kettuterrieri uros. Viralliselta nimeltä hän on Metakan Ryöväri ja ikää suunnilleen 7kk tällä hetkellä:)

   Poista
 2. En tiä mut repesin vikalle kyssälle :'D hyvät vastaukset ja mukava postaus, propsit ettei liian pitkiä tai lyhyitä vastauksia ja kaikki jakso lukea :)

  VastaaPoista
 3. Kivasti oot vastaillu :) Itekin oon alkanu miettimään että pitäiskö kysellä jotain pk-tottistreenejä meille. Aiemmin oon ollu ihan että jos me jotain sellasta aletaan niin se on toko. En sitte tiiä, kovasti on tuo pk-puoli alkanu kiinnostaa. Ja jos sitä sakuaki sitte joskus itelle, heh :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia!

   Ehottomasti mukaan jos vähääkään kiinnostaa! Ja jos ei sitte tunnukkaa omalta lajilta pk-lajit niin eihän sitä tarvii sen enempää jatkaa;)

   Poista
 4. Parasta rodussasi terveys..... saksanpaimen edes käyttölinjaisena ei ole kovinkaan terve.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta kyllä ihan tottakin mutta jos laitetaan vertailuun käyttösaksalainen ja näyttösaksalainen niin kyllä siinä vaiheessa voi jo sanoa että käyttölinjainen on terve. Ja kokoajan saksanpaimenten jalostusta suunnataan parempaan ja terveempään suuntaan.

   Poista
 5. Tää blogi on aivan huippu! Tän ansiosta oon saanu motivaatiota omien koirien kanssa treenaamiseen (suomenlapinkoira ja bordercollie). Kiitos ku jaksat kirjotella tänne! :D

  VastaaPoista