keskiviikko 7. syyskuuta 2016

pentele sit!


Taisin viime postauksessa mainita että meillä Ahosen kanssa oli nyt viikonloppuna Miia Kiviahon tottisseminaari. Olin suurinpiirtein miettiny valmiiksi mitkä aiheet ja ongelmat ottaisimme esille, ja mihin haluaisin Miialta vinkkejä. Ongelmiahan meillä on paljon, tai ainakin omasta mielestäni oli. Miia kuitenkin sanoi että ollaan oikeinkin hyvällä mallilla ja lopuksi toivotti kovat tsempit ja kertoi että hieno paimen miulla kädessä. 

Lauantai alkoi kello 10 aamulla. Janeten kanssa oltiin paikalla liki puoli tuntia liian aikaisin, mutta siitäpä ei mitään haittaa ollut. Havu & Ledi vietti päivät häkeissään kontissa, kun me ei autoa paikanpäälle saatu. Melkein koko semman nukkuivat, mitä nyt Ledi hampaita naputellessaan hieman ärsyttänyt Havua :'D Päivä oli suhteellisen kuuma, mutta kontti onneksi pysyi viileänä. Kentän laidalla suorassa auringonpaisteessa istuminen olikin sitten aivan toinen juttu. 

Jokatapauksessa Lauantain ekalla kierroksella otettiin haukku ja seuruuta. Halusin haukkuun lisää asennetta ja seuruuseen viettiä. Miian mielestä koira haukkui ikäisekseen erittäin hyvin. Oon vissiin vaan liian kriittinen.. Aluksi haukutin koiraa vapaana ja ihan ensimmäisenä Miia sanoi että elän itse ihan liikaa. Muttako on käsketty vahvistaa nii mie oon sitte vahvistanu, niin kerta. Sitte otettiin koira liinaan, ja Miia piti sitä siinä kun itse haukutin. Nyt vaan katseella 'haastoin' koiraa ja lopetin turhanpäiväisen elämisen. Ja löytyihän sitä asennetta oikeestikin.  


Seuruuta tehtiin juuri samalla tavalla kuin äidin kanssa pari päivää ennen semmaa. Aluksi joko saalilla tai haukuttamalla nostatin koiraa ja lennosta 'seuraa'. Ennenkuin koira ehti tiputtaa itseään tehtiin uusi haukutus, eli Miia hiasti koiran ja itse käännyin sen eteen. Hyvästä haukusta seuruu jatkuu ja palkka. Tai vaihtoehtoisesti jälleen uusi haukutus. Tarkoitus siis saada koira palkattua nostetusta vireestä, eikä lasketusta niinkuin ennen tätä meinasi käydä. Saatiin oikein kivoja pätkiä ja Havu haukku hyvin!

Toisella kierroksella katsottiin jääviä. Ongelmana se että sit, stan ja maahan tarkoittaa Havun päässä maahan. Eli jokainen käsky varmasti tarkoittaa että mene nopeasti maahan. Aluksi otettiin 'käsittelyyn' istuminen, jota tehtiinkin koko vuoro. Saalistusta, 'sit', haukku ja palkka. Saalistilttiä siis purettii haukuttamalla ennen palkkaa. Miia myös huomautti että palkkaan koiran ennenkuin se istuu alas asti. Rupesihan se istumaan nopsasti ja nimenomaan loppuun asti. Haukuttaminen siis tosiaan auttoi. Miia kielsi tekemästä muita jääviä siihen asti kun istuminen on kunnossa. Vielä Toukokuussa koira 'ei kirveelläkään' mennyt maahan ja istuminen oli ehdottomasti varmin ja parhain jäävä. Nyt homma on ihan täysin väärinpäin. Seisomista koira ei ole sekoittanut mihinkään muuhun jäävään, ja se on kyllä aina ollut hirmuisen nätti ja varma. 
   Istumisten jälkeen otettiin vielä muutama hyppy metriselle. 

Sunnuntaina otettiin vain yksi kierros, koska Miia vielä samana iltana ajeli takaisin kotiin. Aluksi mietin että en noutoja tähän semmaan sekoita sillä sitä olen monelta jo kysynyt ja kaikki sanoo aina erilaisia vastauksia. Kuitenkin päätin että sekoitetaan tähän nyt vielä yksi tapa opettaa noutaminen ja sekoitetaan pakkaa jälleen. Selitin että Tammikuussa Esan kanssa hommaa alettiin tekemään taistelulla, mutta sen jälkeen toiset kouluttajat ovat olleet ihan eri mieltä. Miia kuitenkin stoppasi heti ja sanoi että kun se on taistelulla aloitettu, se tehdään taistelulla loppuun asti. Jes, joku on kerranki samaa mieltä! Samaan aikaan siis treenataan pitoja. Taistelun kautta napataan pannasta kiinni, 'sit' ja pikkuhiljaa löysätään pantaa. Jos pumppaa takaisin käsi pantaan ja uudestaan. Pannan jälkeen löysätään kapula ja jos pumppaamatta ollaan edelleen niin taistelu jatkuu. Vauhtia treenataan heittämällä kapula ja ärsyttämällä/hetsaamalla koiraa juuri ennenkuin tarttuu kapulaan ja samalla lähdetään itse karkuun.
    Niinkuin kaikki miun postaukset tuuppaa loppumaan 'ehkä vielä joskus'!
  

2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus. Itsellekkin ajankohtaisia aiheita. Munkin pitäs saada jelppiä noihin noutoihin. Oon tosi huono opettaa niitä ja onnistuin melko hyvin sössimään ne alkujaan.
  Hienoja kuvia taas. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nouto kyllä on vaarallinen liike, opettaa siis :D

   Poista