lauantai 29. lokakuuta 2016

kolmen osa-alueen viikko

© Sofia Kovalainen
Ompas se reenaaminen nykyään vaikiaa. Tai ei se itse treenaaminen ollenkaan vaan se sinne lähteminen. Kokoajan vaan lykkää reenejä seuraavalle päivälle, vaikka tietää että pitäisi treenata. Ja koirakin selvästi on sitä mieltä päivä päivältä vain enemmän ja enemmän. Havu on ollut reilusti kuukauden treenit oikeasti niin todella hyvä, että nykyään pelottaa lähtä kentälle. Entä jos juuri tänään kaikki meneekin päin helvettiä enkä saa koiraa toimimaan yhtään? Helpompi jättää treenaamatta ja fiilistellä edellisiä reenejä. No niimpä...

Viime viikolla tehtiin kuitenkin kaikkia osa-alueita. Puruihin en enemmän voisi olla tyytyväinen. Muutaman viikon tauon jälkeen koira oli kyllä niin liekeissä. Viimeksi koira oli hieman väsynyt ja ikäänkuin lopetti puremisen, räpsi sieltä täältä ja otteet oli ihan hukassa. Myöhemmin selvisi että koira on takapäästään todella jumissa. Hierojalla jatkumona muutama käynti ja koira on ihan eri koira kaikessa. Erityisesti huomasi puruissa. Katsottiin otteita aluksi meidän uuteen Raddog Trojan tyynyyn. Koira iski ja teki hyviä kokosuuotteita. Muutamat purut siihen ja vaihdettiin tyynyn tilalle hiha. Koira jatkoi samalla linjalla, teki todella hyviä otteita ja puri kokosuuotteella. Aggressiopuolikin alkaa pikkuhiljaa aukenemaan ja koira ei ainoastaan saalista ja turhaumahauku hihaa. Hallinta tottakai mukana reeneissä ja varsinkin jatkoa ajatellen varmaan tärkeintä tässä hommassa. Hallinta tuottaa Havulle tosi kivasti ja siltä kyllä kestää puruissa vaatiakkin. 

Jälki meillä on melko hyvällä mallilla ja viime viikolla koira ajo kauhian kivasti. Ei mitään arviota jäljen pituudesta, mutta oli tavallaan loivan A:n muotoinen. Tyhjää melko paljon ja esineitä vain lopussa yksi. Paalulta lähti hyvin ja tarkisti sen hyvin tarkkaan vaikka hieman höseltäen. Lähti siitä etenemään edelleen hieman turhan häslänä. Ensimmäisillä 10askeleella ruokaa ja sitten ensimmäinen tyhjä pätkä. Olisikohan ollut vain 5askelta, mutta koira ehti tässäkin jo mennä hämilleen ja alkaa hössöttämään. Löysi taas ruokaa sieltä viiden askeleen päästä ja jatkoi. Tässä kohtaa koira laski kierroksiaan ja ajoi loppujäljen erittäin tasaisesti ja tasaisella tunnetilalla. Tyhjät eikä ainokainen kulmakaan tuottanut mitään ongelmaa. Viimeisen esineenkin ilmaisi hyvin. Semmoisen pikkuseikan tässä vain huomasin että kun Havu on todella hyvä ilmaisemaan. Se ilmaisee suoraan ja nopeaan, mutta minähän en jäljelle ole huomannut laittaa mitään muita kun puuesineitä. Eräällä jäljellä olikin sitten matonpalanen ja koiralla ei käytännössä ollut mitään käsitystä mitä pitäisi tehdä. Niinku taputukset ittelle. Nyt pieni esinekuuri ennenkuin pysyvästi tulee lumet.
© Sofia Kovalainen
Tottiksissa sitä samaa. Koiran tunnetila kentälle tultaessa alkaa olemaan jo kohdillaan ja tekemisen ilme myös. Seuraamisen painaminen vähentynyt huomattavasti ja nykyään ohjaaja pystyy jopa kävelemään. Jäävät menee tyylillä 'kun tämä onnistuu ja opitaan niin toinen unohtuu'. Joka täysin normaalia mutta voi että kun siltikin kyrsii tämä tämmönen. Tällä hetkellä tuntuu ehkä vähän siltä että kaikki jäävät on vähän keskiverto/vaiheessa. Viime reeneissä tehtiin istumista liikkeestä ja koira oli todella hidas. Videolla yksi, ja niinkuin näette itsekin. Reaktiointi on ehkä hitusen nopeampi, mutta toteuttaminen sitten niinku hidastetusta elokuvasta. Seisominen on hyvä mutta pitäisi saada tähän lisää tarkkaavaisuutta ja varmuutta tottakai lisää. Maahanmenoa tehty saaliin kautta sekä liikkeestä. Liikkeeseen tarvitaan paljon varmuutta ja nopeutta ja sitä nyt haettukkin saaliin kautta. Ihan näppärästi se siitä putoaa. 
Luoksetuloon saan olla kyllä tyytyväinen. Koira tulee vauhdilla mutta se ei törmää (muutaku joka toinen kerta). Istuu suoraan eikä jää liian kauas. Sivullesiirtymät onkin nyt vaiheessa.
Eteenemenoa ollaan alettu ottamaan niin että ennen treenejä tyyny viedään jo kentän päähän. Tehdään treenit ja viimeisenä lähetys tyynylle. Hyvin koira osaa ennakoida liikkeen ja osaa odottaa tätä. Juoksee hyvin ja suoraan palkalle. Maahanmenoja ei olla tähän vielä otettu, sillä sitä täytyy varmasti lyhyemmällä matkalla ensin hinkata varmaksi. Sekä tottakai saada se 'lihasmuistiin' että tässä täytyy vain juosta eteenpäin. Lelua en koskaan laita jos käsken maahan.  

Syysloma tuli ja onkin nyt jo ihan loppusuoralla. Sen kunniaksi tuossa viime  viikolla Havu aloitti kolmannet juoksunsa. Ensimmäiset Maaliskuussa, toiset Heinäkuussa ja nyt jälleen. Mikä siinä on että meille osuu nämä jatkuvasti juoksevat nartut.. En ota enää ikinä narttua. Havuun juoksut ei onneksi vaikuta treenien osalta eikä muutenkaan, joten sinänsä niistä ei suurempaa haittaakaan ole. Itseasiassa hyväkin että juoksi nyt juuri ennen hallikautta niin saadaan hallilla mahdollisimman pitkään olla ilman housupelleilyjä. 

Me lähdetään Janeten kanssa huomenna Kajaaniin, Kainuun ammattiopistolle TET:jaksolle. Asutaan siellä koko viikko asuntolassa aina Perjantaihin asti. Työohjelmakin on meille tullut ja enemmän kuin innoissani odotan mitä tuleman pitää ja mitä päästään koululla duunailemaan. Katsotaan jos sitä sinne joskus opiskelemaankin lähtisi!   

3 kommenttia:

 1. Meinaatteko pennut tehdä vai eikö koiraa voisi leikkauttaa?

  VastaaPoista
 2. Pitäisikö sinun alkaa vähentämään kehuja? Meinaan, melkein koko ajan nostat koiraa ja puhut sille. Tulee varmaan vain riippuvaiseksi niistä ja koe tilanteessa kun et puhu, luultavasti vietti lässähtää. Ja olet joskus aikaisemmin kertonut siitä, että koirallasi on haukkumisongelma tottelevaisuudessa, joten miksi haukutat sitä? Jos tarkoituksena vietin nostatus, niin tuleeko sitten siitäkin riippuvaiseksi? Kehutko ja haukutatko sitä siksi, että muuten viettivire laskee? Mielestäni sinun pitäisi mennä eteenpäin, ja lopettaa turha kehuminen ja haukutteleminen kerta se niin osaa jo seurata. Luultavasti muuten tulee ongelmaksi, että vähän aikaa jaksaa seurata mallikkaasti, mutta siihen se sitten jääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostan kyllä että kehun liikaa, mutta jostain syystä treenitilanteessa sitä en itse huomaa. Jonkun pitäisi olla siitä sanomassa että sen huomaisin. Ja kyllä, niitä tosiaan pitäisi vähentää. Varsinkin toinen seuruu pätkä oli pelkkää puhumista :D
   Kehun varmastikin siksi että se ei laske itseään. Kesällä itseasiassa hommaa tehtiinkin ilman haukkumista, mutta syksyllä viikonlopun Miia Kiviahon kanssa treenatessa, hän sanoi miten hommaa tehdään ja hommaa tehdään näin. Koiraa haukutetaan jotta se nostaa ja sitä haukutetaan myös seuruun välissä. Myös saaliin kautta tehtävissä jäävissä koiran saalistilttiä puretaan haukuttamalla ennen palkkausta. BH kun tehtiin niin nuorena, se näkyy koirassa, tiedän.

   Toivon että seuraavan kerran tulet sanomaan ihan omalla naamalla. Eihän kommentissasi mitään sellaista ollut, mikset olisi voinut ihan omalla naamalla kertoa ;) ja joojoo, ei varmasti ole google tiliä.

   Poista